Πέμπτη 19 Νοεμβρίου 2009

Κυριακή 22 Νοέμβρη

...από τις 11 το πρωί, με σύμμαχο τη λιακάδα και τη συμμετοχή γειτόνων και αλληλέγγυων, οι εργασίες στο πάρκο συνεχίζονται! Σκαλίζουμε, κοπρίζουμε, ποτίζουμε, προστατεύουμε τα δέντρα μας (φέρνουμε και τα σκαλιστήρια μας!). Φροντίζουμε για τον καθαρισμό του χώρου και την περιποίηση της παιδικής χαράς, ανταλλάσσουμε ιδέες, προτάσεις και... πίνουμε και καφέ!

Ανοιχτή Συνέλευση Αυτοδιαχειριζόμενου Πάρκου Κύπρου και Πατησίων

Τετάρτη 11 Νοεμβρίου 2009

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Οι επιθέσεις και απειλές εναντίον αυτοδιαχειριζόμενων κοινωνικών χώρων συνεχίζονται ως έκφραση της ταξικής πολιτικής των εναλλασσόμενων κυβερνήσεων. Οι επιθέσεις αυτές δεν είναι εναντίον καταλήψεων γενικά και αόριστα όπως λέγεται, αλλά επιθέσεις εναντίον καταλήψεων και χώρων με πολιτικό και κοινωνικό περιεχόμενο αλληλεγγύης στους φτωχούς, στους εργάτες, στους άνεργους ντόπιους και μετανάστες. Η οικονομική και πολιτική εξουσία μπορεί να καταλαμβάνει με τις δυνάμεις της για τρεις μέρες και να καταστρέφει το πάρκο Κύπρου και Πατησίων το Γενάρη του 2009 για να κατασκευάσει πάρκινγκ, μπορεί να καταλαμβάνει και να αποκλείει την πρόσβαση για τρία χρόνια τώρα στο ήμισυ του Πεδίου Άρεως, αποκλείοντας χιλιάδες κυρίως φτωχούς ανθρώπους από την αναψυχή, μπορεί να καταλαμβάνει μέσω φασιστικού μηχανισμού την πλατεία Αγίου Παντελεήμονα, μπορεί να καταλαμβάνει τον Υμηττό με εκατοντάδες καρκινογόνες κεραίες, την Πάρνηθα με τη βιομηχανία του τζόγου, μπορεί να καταλαμβάνει πάρκα και ελεύθερους χώρους για κατασκευή πάρκινγκ, καφετεριών, εμπορικών κέντρων. Αυτό που δε δέχεται είναι οι καταλήψεις αγωνιστών που αντιτίθενται στην οικονομία του κέρδους, που θέλουν μια κοινωνία αλληλεγγύης, ελευθερίας και ανθρωπιάς.

Οι επιθέσεις δε μας τρομοκρατούν, μας ενώνουν και να μας δυναμώνουν

Ανοιχτή Συνέλευση Αυτοδιαχειριζόμενου Πάρκου Κύπρου και Πατησίων

Τρίτη 10 Νοεμβρίου 2009

ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΑΥΤΟΔΙΑΧΕΙΡΙΖΟΜΕΝΟ ΠΑΡΚΟ ΚΥΠΡΟΥ KAI ΠΑΤΗΣΙΩΝ!


ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ (ΛΟΥΙΖΗΣ ΡΙΑΝΚΟΥΡ 85), ΟΠΟΥ ΕΚΔΙΚΑΖΕΤΑΙ Η ΑΙΤΗΣΗ ΑΚΥΡΩΣΗΣ ΤΗΣ ΑΔΕΙΑΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ ΤΟΥ ΠΑΡΚΙΝΓΚ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 11 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2009, ΣΤΙΣ 9 π.μ.


Μετά την ισοπέδωση του πάρκου Κύπρου και Πατησίων και την κοπή των αιωνόβιων δέντρων του στις 26 του περασμένου Γενάρη από συνεργεία του Δήμου Αθηναίων συνοδευόμενα από τα ΜΑΤ, καθώς και τη δυναμική αντίσταση που πρόβαλαν εκατοντάδες κάτοικοι της περιοχής και αλληλέγγυοι, ο χώρος του ρημαγμένου πάρκου μετατρέπεται σε χώρο αγώνα. Ενός αγώνα αποφασισμένου όχι μόνο να εμποδίσει με κάθε τρόπο την οικοδόμηση ιδιωτικού γκαράζ, όπως προβλέπουν τα σχέδια του Δήμου Αθηναίων, αλλά και να ξαναφτιάξει το πάρκο, δημιουργώντας έναν ελεύθερο χώρο στη γειτονιά και την πόλη.

Από την πρώτη στιγμή ο αγώνας αυτός πήρε σάρκα και οστά μέσα από τη δημιουργία της ανοιχτής συνέλευσης, η οποία λειτουργεί αυτοοργανωμένα και αδιαμεσολάβητα, πέρα από κόμματα, ΜΜΕ και θεσμικούς παράγοντες.
Στα πλαίσια αυτά, οργανώσαμε από την πρώτη μέρα περιφρουρήσεις του χώρου από τις μπουλντόζες αποτρέποντας έτσι τη μετατροπή του σε εργοτάξιο. Σταδιακά, κατασκευάστηκε περίπτερο αντιπληροφόρησης και κιόσκι που στέγαζε τις βάρδιες, τις συνελεύσεις και τις εκδηλώσεις. Καλέσαμε πορείες και συγκεντρώσεις, οι οποίες παρά την αστυνομική τρομοκρατία έγιναν αφορμή να εκφραστεί η οργή εκατοντάδων ανθρώπων για τη λεηλασία των ελεύθερων χώρων και η διάθεση να αγωνιστούμε μαζί για την προάσπισή τους.
Δεν αρκεστήκαμε όμως σ’ αυτά. Πήραμε την υπόθεση του πάρκου στα χέρια μας, δίνοντας του και πάλι ζωή. Με δεδομένο ότι ο Δήμος που ευθύνεται για την καταστροφή του πάρκου δεν μπορεί να είναι ο θεματοφύλακας της λειτουργίας του, κάτοικοι και αλληλέγγυοι της ανοιχτής συνέλευσης δεν περιοριστήκαμε σε αιτήματα προς τις όποιες αρχές, αλλά αναλάβαμε οι ίδιοι δράση:
Φυτεύοντας δεκάδες νέα δέντρα, ανακαινίζοντας την παιδική χαρά, αναλαμβάνοντας οι ίδιοι τη φροντίδα και το πότισμα των δέντρων όπως και την καθαριότητα του χώρου (και εμποδίζοντας βέβαια την υποκριτική και προβοκατόρικη επίσκεψη συνεργείων του Δήμου δήθεν για πότισμα μετά τη διακοπή της παροχής νερού με ευθύνη του ίδιου του Δήμου και της ΕΥΔΑΠ).
Διοργανώνοντας πλήθος εκδηλώσεων, συναυλιών, προβολών, δραστηριοτήτων για παιδιά, θεατρικών παραστάσεων και συζητήσεων για θέματα περιβάλλοντος αλλά και ευρύτερου κοινωνικού χαρακτήρα. Σηματοδοτώντας την επιθυμία μας για έναν αυτοδιαχειριζόμενο ελεύθερο κοινωνικό χώρο, τόπο συνάντησης ανθρώπων χωρίς κοινωνικούς αποκλεισμούς, αρμονικής συνεύρεσης και συνλειτουργίας ντόπιων και μεταναστών. Έναν ανοιχτό χώρο όπου ακόμα και τα προβλήματα που εμφανίζονται, αποτέλεσμα της κοινωνικής και οικονομικής εξαθλίωσης, τα αντιμετωπίζουμε στα πλαίσια του κοινωνικού αγώνα και όχι, φυσικά, καλώντας την «προστασία» του Δήμου ή την επέμβαση της αστυνομίας.

Η λειτουργία της ανοιχτής συνέλευσης και οι δραστηριότητες στο πάρκο συνεχίζονται αδιάλειπτα τους τελευταίους δέκα σχεδόν μήνες, με πιο πρόσφατο το τριήμερο εκδηλώσεων στις 16-17-18 Οκτώβρη, δίνοντας το μήνυμα πως η απελευθέρωση των δημόσιων χώρων και της ίδιας μας της ζωής δεν είναι υπόθεση ειδικών, φορέων και κάθε είδους παραγόντων, αλλά της ίδιας της κοινωνίας. Και αυτές οι δραστηριότητες συνεχίστηκαν φυσικά και μετά την έκδοση ασφαλιστικών μέτρων κατά της οικοδόμησης πάρκινγκ τον περασμένο Μάρτη, με την επίγνωση από μέρους μας ότι αυτό που εμποδίζει μια νέα καταστροφή του πάρκου δεν είναι από μόνες τους οι όποιες δικαστικές αποφάσεις, αλλά η κοινωνική αντίσταση.

Στις 11 Νοέμβρη ‘09, εκδικάζεται στο διοικητικό πρωτοδικείο Αθηνών η αίτηση οριστικής ακύρωσης της άδειας κατασκευής του πάρκινγκ.
Εκεί, απέναντι στο εγχείρημα του αυτοδιαχειριζόμενου πάρκου θα βρεθεί για άλλη μια φορά ο Δήμος Αθηναίων και οι εργολάβοι, που επιμένουν στην τσιμεντοποίηση ενός από τα τελευταία αδόμητα σημεία που επιβίωσαν μέσα στη ζούγκλα των πολυκατοικιών της Κυψέλης εξαιτίας της αντίστασης που αναπτύχθηκε.
Απέναντι στο αυτοδιαχειριζόμενο πάρκο όμως βρίσκονται και μέλη κομματικών παρατάξεων, που αφού δεν κατάφεραν να εκπροσωπήσουν, να κομματικοποιήσουν και να χειραγωγήσουν τον αγώνα ώστε να τον υποκαταστήσουν οι ίδιοι σε ένα θεσμικό πεδίο, αποχώρησαν από αυτόν. Και αποχωρώντας διάλεξαν να προωθήσουν αυτό που σθεναρά αρνήθηκε η ανοιχτή συνέλευση, και κάθε αξιοπρεπής άνθρωπος: ΝΑ ΠΑΡΑΔΩΣΟΥΝ ΤΟ ΠΑΡΚΟ ΣΤΟΝ «ΟΜΕΡ ΠΡΙΟΝΗ»! Σήμερα, οι ίδιοι καλούν ουσιαστικά στην καταστολή του αυτοδιαχειριζόμενου πάρκου, και συνδράμουν σε αυτήν μέσω της διαρκούς συκοφάντησης των αγωνιστών της ανοιχτής συνέλευσης του πάρκου.

ΤΑ ΣΧΕΔΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ, ΤΩΝ ΕΡΓΟΛΑΒΩΝ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ
ΔΕ ΘΑ ΠΕΡΑΣΟΥΝ!


Ενάντια στη λογική της διαχείρισης του χώρου από το Δήμο,
δεν παραδίδουμε το πάρκο σ’αυτούς που το κατέστρεψαν!


ΤΟ ΑΥΤΟΔΙΑΧΕΙΡΙΖΟΜΕΝΟ ΠΑΡΚΟ ΘΑ ΝΙΚΗΣΕΙ!

Ανοιχτή συνέλευση του αυτοδιαχειριζόμενου πάρκου Κύπρου & Πατησίων
9/11/09

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟ

ΚΑΛΕΣΜΑ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗΣ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ (ΛΟΥΙΖΗΣ ΡΙΑΝΚΟΥΡ 85) ΟΠΟΥ ΕΚΔΙΚΑΖΕΤΑΙ Η ΑΙΤΗΣΗ ΑΚΥΡΩΣΗΣ ΤΗΣ ΑΔΕΙΑΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ ΤΟΥ ΠΑΡΚΙΝΓΚ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 11 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2009, ΣΤΙΣ 9 π.μ.

9 ΜΗΝΕΣ ΑΥΤΟΔΙΑΧΕΙΡΙΖΟΜΕΝΟ ΠΑΡΚΟ ΚΥΠΡΟΥ ΚΑΙ ΠΑΤΗΣΙΩΝ

26 Γενάρη 2009, ξημερώματα:

Η αρχή της καταστροφής. Ο Δήμος έβαλε σε εφαρμογή το σχέδιο που προετοίμαζε πολύ καιρό πριν και εισέβαλε με μπουλντόζες στο πάρκο, κόβοντας τα δέντρα με την προστασία των ΜΑΤ και ενάντια στους οργισμένους κατοίκους που προσπαθούσαν να εμποδίσουν το έγκλημα.

Δύο μέρες μετά, εργαζόμενοι του Δήμου μαζί με τραμπούκους και ασφαλίτες επιτέθηκαν στους κατοίκους που περιφρουρούσαν το πάρκο και ολοκλήρωσαν την ισοπέδωσή του, ξεριζώνοντας ακόμα και τα δεντράκια που είχαν φυτευτεί την προηγούμενη μέρα.

26 Γενάρη 2009:

Η σηματοδότηση της αρχής του αγώνα για την επαναδημιουργία του πάρκου από το σημείο μηδέν, το σημείο όπου γείτονες-κάτοικοι και αλληλέγγυοι παίρνουμε την υπόθεση στα χέρια μας.

Μέσα από τις διαδικασίες της Ανοικτής Συνέλευσης του πάρκου και της αδιαμεσολάβητης δράσης, πέρα από κόμματα και ΜΜΕ, αντιστεκόμαστε στα σχέδια του Δήμου και των εργολάβων για την κατασκευή γκαράζ και στην αστυνομική τρομοκράτηση όσων προασπίζονται το χώρο.

Σταδιακά και με συλλογική δουλειά:

- αποτρέπουμε τη μετατροπή του πάρκου σε εργοτάξιο, περιφρουρώντας το με 24ωρες βάρδιες

- δεντροφυτεύουμε το πάρκο

- φροντίζουμε για τον καθαρισμό του χώρου, το πότισμα και την περιποίηση των δέντρων

- ανακαινίζουμε και εμπλουτίζουμε την παιδική χαρά

- οργανώνουμε πορείες και συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας και διεκδίκησης

- οργανώνουμε εκδηλώσεις, συναυλίες, παραστάσεις και εκδίδουμε έντυπα πληροφόρησης

- από τις πρώτες μέρες κατασκευάζουμε περίπτερο αντιπληροφόρησης, καθώς και κιόσκι που στέγασε την Ανοικτή Συνέλευση και τους ανθρώπους που περιφρουρούσαν το χώρο, μέχρι τις 17 Ιουνίου 2009 που το κατέστρεψε “αγανακτισμένος πολίτης”.

Σε όλους αυτούς τους μήνες, πέρα από την κρατική και παρακρατική βία των πρώτων ημερών, ήρθαμε συχνά αντιμέτωποι με την αστυνομική καταστολή: ξυλοδαρμούς και σοβαρούς τραυματισμούς στις 2/2/2009 έξω από το Δημαρχείο, συλλήψεις και προσαγωγές 15 ατόμων στις 18/6/2009, διακοπή της παροχής νερού στις 23/4 και στις 3/7/2009, ενώ ακολούθησε υποκριτική και προβοκατόρικη επίσκεψη συνεργείων του Δήμου για πότισμα, τα οποία εκδιώχτηκαν από την Ανοιχτή Συνέλευση.

Οι οποιεσδήποτε μεθοδεύσεις του Δήμου – με ή χωρίς τη βοήθεια της αστυνομίας – δε μας τρομάζουν, αντίθετα μας εξοργίζουν και μας πεισμώνουν στον αγώνα μας.

▪ Παλεύουμε για να παραμείνει ο χώρος Πάρκο αυτοδιαχειριζόμενο και ζωντανό, τόπος συνάντησης ανθρώπων χωρίς κοινωνικούς αποκλεισμούς, αρμονικής συνεύρεσης και συνλειτουργίας ντόπιων και μεταναστών.

▪ Αντιστεκόμαστε στη λεηλασία και τον έλεγχο της φύσης και της κοινωνίας.

▪ Ενάντια στη λογική της διαχείρισης του χώρου από το Δήμο, δεν παραδίνουμε το πάρκο σε αυτούς που το κατέστρεψαν. Διαμορφώνουμε εμείς οι ίδιοι, κάτοικοι και αλληλέγγυοι, έναν αυτοδιαχειριζόμενο ελεύθερο χώρο. Οι δράσεις μας κατευθύνονται στην αυτοοργάνωση και στην ουσιαστική συμμετοχή των γειτόνων και των αλληλέγγυων στην καθημερινότητα και τις ανάγκες του πάρκου.

Κατά τη διάρκεια του πολύμηνου, κοινωνικού και αδιαμεσολάβητου αγώνα μας, κάναμε πράξη τις επιθυμίες και τα όνειρά μας για ένα χώρο ελεύθερο από την τυραννία του εμπορεύματος και τις κερδοσκοπικές βλέψεις της Δημοτικής αρχής.

Ο αγώνας συνεχίζεται. Καλούμε όλους τους ανθρώπους με κοινωνική συνείδηση, ντόπιους και μετανάστες, μικρούς και μεγάλους, να συνδράμουν στην προάσπιση του Πάρκου Κύπρου και Πατησίων, στην προάσπιση ενός ελεύθερου δημόσιου χώρου που βρίσκεται στο στόχαστρο της εξουσίας.

ΤΟ ΠΑΡΚΟ ΘΑ ΜΕΙΝΕΙ, ΤΣΙΜΕΝΤΟ ΔΕ ΘΑ ΓΙΝΕΙ!

9/10/2009 - Ανοιχτή Συνέλευση Αυτοδιαχειριζόμενου Πάρκου Κύπρου και Πατησίων

ΚΑΛΕΣΜΑ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗΣ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

(ΛΟΥΙΖΗΣ ΡΙΑΝΚΟΥΡ 85),

ΟΠΟΥ ΕΚΔΙΚΑΖΕΤΑΙ Η ΑΙΤΗΣΗ ΑΚΥΡΩΣΗΣ ΤΗΣ ΑΔΕΙΑΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ ΤΟΥ ΠΑΡΚΙΝΓΚ

ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 11 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2009, ΣΤΙΣ 9 π.μ.