Τρίτη 17 Φεβρουαρίου 2009

«ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ για οσους ΥΠΟΤΙΜΟΥΝ τη ΝΟΗΜΟΣΥΝΗ των ΠΟΛΙΤΩΝ με ΑΦΟΡΜΗ το ΠΛΑΝΟ για ΥΠΟΓΕΙΟ ΧΩΡΟ ΣΤΑΘΜΕΥΣΗΣ στην ΚΥΠΡΟΥ και ΠΑΤΗΣΙΩΝ»



Δεν χρειάζεται να ανατρέξουμε σε αριθμούς, μελέτες και λοιπά τεχνοκρατικά στοιχεία για να συμπεράνουμε ότι η ανάπλαση της Αθήνας γίνεται με βάση το κέρδος και τη μίζα. Αυτό αποτυπώνεται στους τόνους τσιμέντου, στα έργα βιτρίνα (κάγκελα-συντριβάνια-πεζοδρομήσεις…), στις αντιαισθητικές πλατείες του γκαζόν, οι οποίες παρεμπιπτόντως απαιτούν τόνους νερού και «απαγορεύεται» να πατάμε, να ξαπλώνουμε κ.λ.π. Εν τέλει σε δημόσιους χώρους νεκρούς από κάθε χρήση όταν περνάει το άρμα της ανάπλασης, ισοπεδώνει τα πάντα αφήνοντας πίσω του απονευρωμένους - αποστειρωμένους χώρους γεμάτους μπετόν.

Είναι αλήθεια ότι «όσοι και όσες θέλουν να ελπίζουν σε ένα καλύτερο, πιο ανθρώπινο και πιο φιλικό περιβάλλον στο μέλλον» θα πρέπει συνεχώς να αντιστέκονται στα σχέδια των εργολάβων και των υπαλλήλων τους (δημοτικών αρχόντων) και στη βία του κράτους-παρακράτους. Η ζωή μας, οι εμπειρίες μας, αλλά και η έρευνα που κάναμε με αφορμή την αγωνία και τον αγώνα για να παραμείνει ΠΑΡΚΟ το πάρκο στην οδό Κύπρου & Πατησίων και να μην γίνει πάρκινγκ, και μιλάμε για το πάρκο στο οποίο μεγαλώσαμε, μας άνοιξε ακόμη περισσότερο τα μάτια για το επικείμενο σχέδιο ανάπλασης.
Έτσι λοιπόν:
  • Υπάρχουν αρκετά έργα υπογείων πάρκινγκ τα οποία ακόμα «περιμένουν» να αποκτήσουν δένδρα: συγκεκριμένα, η πλ. Αιγύπτου (Αλεξάνδρας και Πατησίων), η πλ. Κοντζιά και η πλ. Κάνιγγος. Οποιοσδήποτε, βλέποντας τις παραπάνω «πλατείες», μπορεί να καταλάβει τί σημαίνει πάρκο για τις δημοτικές αρχές και τους εργολάβους τους.
  • Η εισβολή του Δήμου στο πάρκο έγινε αγνοώντας τις αποφάσεις της Διεύθυνσης Δασών Αττικής, που απαγόρευαν οποιαδήποτε επέμβαση σε χώρο κοινόχρηστου πρασίνου και τις κοπές των δένδρων.
  • Η κατασκευάστρια εταιρεία ΔΟΜΟΤΕΚΑ Α.Ε. (Κοιν/ξία ΔΟΜΟΠΟΛΙΣ – ΤΕΚΑΛ που εμφανίζονται παθητικές κατά 12,5εκ. € για το 2007) πήρε παράνομα την έγκριση για επιδότηση ύψους 40%, και το δικαίωμα δανειοδότησης (βάσει της σύμβασης) επιπλέον 35% του προϋπολογισμού του έργου. Αν συνυπολογίσουμε και την πάγια πρακτική της υπερτιμολόγησης των έργων, η εταιρεία δεν χρειάζεται να βάλει ούτε ένα ευρώ από δικά της κεφάλαια...δηλαδή «Γιάννης κερνάει Γιάννης πίνει»! Κι επειδή είναι και κουβαρντάδες, οι Δημοτικές αρχές παραχωρούν στην εταιρεία την εκμετάλλευση του «πάρκου» για 30 χρόνια με αντίτιμο το 3% επί των συνολικών κερδών (~10.000€ το χρόνο)!!!
  • Στην άδεια μείωσαν τις θέσεις στάθμευσης σε 184 από 250 καθώς απαιτείται περιβαλλοντική μελέτη για πάρκινγκ άνω των 200 θέσεων. Τα σχέδια ανάπλασης προβλέπουν πλυντήριο, λιπαντήριο αυτοκινήτων και αναψυκτήριο όπου θα καταλαμβάνει μέρος του πάρκου «φαντάσματος» όπως είθισται σε παρόμοια έργα, και επιπλέον η οικοδομική άδεια προβλέπει κτίσιμο συνολικά 6.500 τ.μ. εκτός των υπόγειων χώρων σταύθμευσης!!!
  • Στην γειτονιά του πάρκου λειτουργούν 7 πάρκινγκ (το κοντινότερο βρίσκεται απέναντι ακριβώς από το πάρκο) τα οποία δεν έχουν πληρότητα. Επομένως, ένα ακόμη μισοάδειο πάρκινγκ, ποιόν θα εξυπηρετούσε; Επίσης, σύμφωνα με τα λεγόμενα του Δημάρχου, οι τιμές/μήνα στο νέο πάρκινγκ θα κυμαίνονται στα 145-150 ευρώ…όπως άλλωστε και στα υπόλοιπα πάρκινγκ της γειτονιάς!
  • Αναφέρθηκε από τον Δήμαρχο η κοπή μόνο 3 δένδρων, και η μεταφύτευση των υπολοίπων σε χώρους του Δήμου. Στις 26/01/2009, βρήκαμε κομμένα και τα 12 αιωνόβια πεύκα (άνω των 100 χρόνων), και εξαφανισμένα-ρημαγμένα τα υπόλοιπα 33 (Βραχυχίτωνες κ.ά.). Ο Δήμαρχος της πόλης μας, αναφέρθηκε εκτενώς σε άρθρο εβδομαδιαίου εντύπου (LIFO-12/02/2009) στην φύτευση 157 δένδρων, 124 θάμνων και 189 μικρών θάμνων και φυτών σε μόλις 2 στρέμματα! Προφανώς ο Δήμαρχος δεν μελέτησε προσεκτικά την φυτοτεχνική μελέτη που του παρέδωσε (???) το επιτελείο του, διότι αυτό το εγχείρημα είναι χωροθετικά ανέφικτο!!!

Τα ξημερώματα της Δευτέρας 26/01/2009 (4:30 π.μ.) ο Δήμος εισέβαλλε με μπουλντόζες αφήνοντας πίσω του κατεστραμμένη γή. Τα ΜΑΤ φρόντισαν να συνεχιστεί το έργο της καταστροφής, όταν οι κάτοικοι προσπάθησαν να εμποδίσουν παραπάνω καταστροφές. Την Τετάρτη 28/01/2009 (4:50 π.μ.) εργαζόμενοι του Δήμου με τη συνδρομή μπράβων και παρακρατικών επιτέθηκαν στην περιφρούρηση του πάρκου, τους απώθησαν και τελείωσαν το καταστροφικό τους έργο, ξεριζώνοντας ακόμα και τα δένδρα που είχαν φυτευτεί απά εμάς τους γείτονες. Την Δευτέρα 02/02/2009 η αστυνομία επιτέθηκε με δολοφονικό τρόπο στους εκατοντάδες διαδηλωτές που συγκεντρώθηκαν και επιχείρησαν να μπούν στο Δημαρχείο στην πλ. Κοντζιά, τραυματίζοντας σοβαρά 3 ανθρώπους. Ο ύπουλος τρόπος της εισβολής στο πάρκο και της επίθεσης εναντίον μας φανερώνει τα μαφιόζικα σχέδια του Δήμου και ποιός τελικά έχει δίκιο.

Από τη μέρα της καταστροφής και μετά, εμείς, οι κάτοικοι της Κυψέλης, στους οποίους συμπεριλαμβάνονται άνδρες με αλογοουρά(!), μαζί με αλληλέγγυους των γύρω περιοχών, δημιουργήσαμε Ανοιχτή Συνέλευση που συναντιέται καθημερινά. Περιφρουρούμε το χώρο του πάρκου από τις μπουλντόζες και τον διαχειριζόμαστε όλοι και όλες μαζί, δίνοντάς του ζωή όλο το 24ωρο. Ήδη συμβαίνουν, καθημερινά, παραστάσεις-εκθέσεις-εργαστήρια-συναυλίες-προβολές, εκδηλώσεις ανοιχτές σε όποιον και όποια επιθυμεί να στηρίξει τον αγώνα μας. Από τις 26/01/09 που είμαστε στο πάρκο και αγωνιζόμαστε, ο δήμαρχος μέσω των media έχει ρίξει τόνους λάσπης, στην προσπάθεια να συκοφαντεί συνεχώς τον αγώνα μας και την ανοιχτή συνέλευση που διαχειρίζεται το πάρκο. Θα αντισταθούμε ως το τέλος και θα νικήσουμε. Οι «αρχές» είτε δημοτικές είτε κρατικές συνάντησαν τη σθεναρή αντίστασή μας που δυστυχώς για αυτούς, και ευτυχώς για εμάς, δεν εξαντλήθηκε στα υπομνήματα, στις χλιαρές αντιδράσεις, σε επερωτήσεις στη Βουλή και σε μηνύσεις, αλλά εκφράστηκε δυναμικά στο δρόμο και στο πάρκο.

ΑΝΟΙΧΤΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ του ΠΑΡΚΟΥ ΚΥΠΡΟΥ και ΠΑΤΗΣΙΩΝ
17/02/2009
http://kiproukaipatision.blogspot.com

4 σχόλια:

  1. Mπράβο παιδιά συνεχίστε τον αγώνα. 2-3 παρκάκια εχει αυτή η άχαρη πόλη και θέλουν να μας τα πάρουν και αυτά. Θα έπρεπε το θέμα να πάει στα δικαστήρι αμε κάποιο τρόπο. Εύχομαι κάποιος να κινήσει τις διαδικασίες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. δείτε κι αυτό από τη θεσ/νίκη
    να οργανωθούμε με δράσεις
    http://thessguerillagardeners.blogspot.com/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΤΟ ΔΙΚΑΙΟ ΟΛΟ ΜΕ ΤΟ ΜΕΡΟΣ ΣΑΣ-ΜΑΣ...
    ...οποιος εχει ματια βλεπει...
    ΚΙ ΟΣΟ ΑΝΤΕΧΕΙ Η ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ,Η ΝΙΚΗ ΑΝΑΣΑΙΝΕΙ... και εμεις μαζι ακολουθουμε... ΜΕ ΟΔΗΓΟΥΣ ΤΑ ΔΙΚΑ ΣΑΣ ΠΝΕΥΜΟΝΙΑ, κανεις δεν σας αμφισβητει...
    αλλα, οπως ελεγαν και παλια, δειξτε λιγακι "κατανοηση στην ντοπια διανοηση" ο καθενας προσφερει, οσο μπορει, αναλογα με την καυτη-θερμη-χλιαρη θερμοκρασια του...
    Το σιχαμενοχυδαιο "διαιρει και βασιλευε" της εξουσιας να το κανουμε επιτελους παρελθον!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Έλεος πια με αυτόν τον λαϊκισμό. Γνωρίζετε πολύ καλά ότι ο χώρος είναι χαρακτηρισμένος από τη δεκαετία του 80 ως υπόγειο πάρκινγκ τριών επιπέδων, ότι έχουν δοθεί όλες οι απαιτούμενες άδειες (διαβάσατε και εσείς τη LIFO μη σας κουράζω) και ότι στο κάτω κάτω υπήρξε και στο προεκλογικό πρόγραμμα του Κακλαμάνη οπότε είναι άσκοπο να το παίζετε τώρα σοκαρισμένοι επειδή «τολμάει» να το εφαρμόσει.

    Αυτό όμως που είναι πραγματικά γελοίο είναι ότι στον πανικό σας αμφισβητείτε χωρίς ίχνος ευθύνης μία φυτοτεχνική μελέτη που έχει καταρτιστεί αν μη τι άλλο από ειδικούς και έχει δημοσιοποιηθεί απολύτως υπεύθυνα. Αν θέλετε τόσο πολύ να βγει ότι έχετε δίκιο (γιατί?!), δώστε συγκεκριμένα στοιχεία.

    Υποτίθεται πως αυτό που μας ενδιαφέρει όλους είναι να υπάρχει περισσότερο πράσινο στην Αθήνα ικανό να απορροφά κάπως τους ρύπους (το μόνο που μπορώ να καταλάβω είναι κάποιος να ήταν συναισθηματικά δεμένος με τα συγκεκριμένα πεύκα επείδη είναι «το πάρκο στο οποίο μεγαλώσαμε» αλλα πάλι και εδώ υπάρχει ένα όριο!). Όσο για το ύποπτο παρασκήνιο που υπονοείτε είναι τουλάχιστον αστείο να πιστεύετε ότι κρύβονται τόσο μεγάλα συμφέροντα πίσω από ένα πάρκινγκ. Με δεδομένο δε το τεράστιο πρόβλημα στάθμευσης στην περιοχή μου είναι αδιανόητη η αντίδραση αυτών των διαστάσεων.

    Εκτός εάν, για δικούς σας λόγους, θέλετε απλά να δημιουργήσετε τζέρτζελο και σαματά. Τότε ναι, πράγματι εξηγείται το ότι λέτε πως ο δημαρχος κοβει τα δεντρα και τσιμενταρει το παρκο χωρίς να παρουσιάζετε όλη την αληθεια στον κοσμο και χωρίς να εξηγείτε τις όποιες δυνατοτητες υπαρχουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή