Πέμπτη 5 Φεβρουαρίου 2009

ΠΑΡΚΟ ΠΑΤΗΣΙΩΝ ΚΑΙ ΚΥΠΡΟΥ - Ανακοίνωση της ανοιχτής συνέλευσης του πάρκου Πατησίων και Κύπρου

Για άλλη μια φορά η εξουσία, η οποία εν προκειμένω παίρνει τη μορφή του Δήμ(ι)ου δείχνει το πραγματικό της πρόσωπο. Έριξε τις μάσκες και έπεσαν οι τσάπες. Η περιοχή, λέει, έχει ανάγκη από πάρκινγκ. Τι κι αν έχει άλλα 8 που ποτέ δεν είναι γεμάτα; Τι κι αν ζούμε σε μια τσιμεντούπολη; Τι κι αν η ανάγκη για πράσινο και οξυγόνο λόγο της καταστροφής των δασών της αττικής είναι μεγαλύτερη από ποτέ; Τι κι αν οι κάτοικοι διαφωνούσαν με την καταστροφή του πάρκου;
Ο Δήμ(ι)ος αθηναίων, για χάρη των οιονομικών συμφερόντων που υποθάλπτει και εξυπηρετεί και κόντρα σε κάθε κοινό συμφέρον, ισοπεδώνει κυριολεκτικά μια έκταση 2,4 στρεμμάτων, για να παραχωρήσει το αποψιλωμένο χωράφι σε ιδιώτη για κατασκευή υπόγειου πάρκινγκ. Δεν είναι μόνο ότι καταστρέφεται ένας πνεύμονας πρασίνου στην περιοχή. Θα δημιουργηθεί επιπλέον ένα μπουρί παραγωγής καυσαερίων. Τεράστιες ποσότητες καυσαερίων θα παράγονται κατά την εκκίνηση όλων αυτών των αυτοκινήτων που φιλοδοξεί να φιλοξενίσει το πάρκινγκ. Όλα αυτά θα διοχετεύονται μέσω αγωγών στην περιοχή.
Καταστρώνεται μια ολόκληρη επιχείρηση, που συμμετέχουν δημόσιες υπηρεσίες, ο ίδιος ο Δήμ(ι)ος αθηναίων, η αστυνομία και το παρακράτος. Με αδιαφανείς διαδικασίες παρακάμπτεται το δασαρχείο. Εν μια νυκτί ο Δήμ(ι)ος πετσοκόβει τα δέντρα. Όποιος διαμαρτύρεται και αντιστέκεται έρχεται αντιμέτωπος για άλλη μια φορά με τις ασπίδες και τα γκλομπς των ματ και πλήθος δακρυγόνων. Όταν θεωρήθηκε σκόπιμο και υπό το βλέμμα των δημοτικών αρχών χρησιμοποιήθηκε ακόμη και ένας παρακρατικός στρατός φασιστών, ακροδεξιών, ασφαλιτών, μπράβων και υπαλλήλων στο δήμο για να απειληθούν, να ξυλοκοπηθούν, να τρομοκρατηθούν και τελικά να εκδιωχθούν κάποιοι κάτοικοι που φυλούσαν το πάρκο.
Η προπαγάνδα του Δήμ(ι)ου αθηναίων κάνει το μαύρο άσπρο. Παρουσιάζει πως η ανάπλαση αποτελεί την ιδανική λύση που ανταποκρίνεται στα προβλήματα πάρκινγκ της περιοχής και στην ανάγκη ύπαρξης ενός πράσινου ελκυστικού πάρκου για τους κατοίκους.
Όλες αυτές οι δημοτικές αθλιότητες δε γίνονται για να κατασκευαστεί "απλά" ένα πάρκινγκ. Πέραν αυτού στόχος είναι και η επιβεβαίωση της ίδιας της ισχύς και της εξουσίας του Δήμ(ι)ου. Εμφανίζεται πάνοπλος να επιβάλλει ότι αποφασίζει και να μην δέχεται μύγα στο σπαθί του.
Η άποψη βέβαια των κατοίκων είναι διαφορετική. Οι κάτοικοι απέναντι στο αντιοικολογικό ξεπούλημα του πάρκου, απέναντι στις χουντικές πρακτικές του δήμου, απέναντι στην καταστολή και την βία των ΜΑΤ και του παρακράτους απαντήσαμε άμεσα με δυναμικό και συλλογικό τρόπο. Καθιερώσαμε καθημερινή ανοιχτή συνέλευση για να μοιραζόμαστε τους προβληματισμούς μας, να αλληλοϋποστηριζόμαστε και να οργανώνουμε την δράση μας. Οργανώνουμε πορείες, δεντροφυτεύσεις, συναυλίες κι άλλες δράσεις. Παρ' όλες τις προσπάθειες να υποβαθμιστεί η τοπική αντίδραση και να δημιουργηθούν αρνητικές εντυπώσεις για την αλληλεγγύη που έδειξαν κάτοικοι από όλη την Αθήνα, εμείς είμαστε εδώ! Αγανακτισμένοι από όσα τόσα χρόνια βιώνουμε στέλνουμε το μήνυμά μας: Το να μη γίνει ο χώρος εργοτάξιο είναι απαίτηση των κατοίκων. Είναι και εδώ που παίζεται η ζωή των τελευταίων χώρων πρασίνου! Υπερασπιζόμαστε ότι μας ανήκει και διεκδικούμε μια καλύτερη ζωή!

ΑΝΟΙΧΤΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΟΥ ΠΑΡΚΟΥ ΠΑΤΗΣΙΩΝ ΚΑΙ ΚΥΠΡΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου