Τρίτη 10 Νοεμβρίου 2009

ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΑΥΤΟΔΙΑΧΕΙΡΙΖΟΜΕΝΟ ΠΑΡΚΟ ΚΥΠΡΟΥ KAI ΠΑΤΗΣΙΩΝ!


ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ (ΛΟΥΙΖΗΣ ΡΙΑΝΚΟΥΡ 85), ΟΠΟΥ ΕΚΔΙΚΑΖΕΤΑΙ Η ΑΙΤΗΣΗ ΑΚΥΡΩΣΗΣ ΤΗΣ ΑΔΕΙΑΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ ΤΟΥ ΠΑΡΚΙΝΓΚ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 11 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2009, ΣΤΙΣ 9 π.μ.


Μετά την ισοπέδωση του πάρκου Κύπρου και Πατησίων και την κοπή των αιωνόβιων δέντρων του στις 26 του περασμένου Γενάρη από συνεργεία του Δήμου Αθηναίων συνοδευόμενα από τα ΜΑΤ, καθώς και τη δυναμική αντίσταση που πρόβαλαν εκατοντάδες κάτοικοι της περιοχής και αλληλέγγυοι, ο χώρος του ρημαγμένου πάρκου μετατρέπεται σε χώρο αγώνα. Ενός αγώνα αποφασισμένου όχι μόνο να εμποδίσει με κάθε τρόπο την οικοδόμηση ιδιωτικού γκαράζ, όπως προβλέπουν τα σχέδια του Δήμου Αθηναίων, αλλά και να ξαναφτιάξει το πάρκο, δημιουργώντας έναν ελεύθερο χώρο στη γειτονιά και την πόλη.

Από την πρώτη στιγμή ο αγώνας αυτός πήρε σάρκα και οστά μέσα από τη δημιουργία της ανοιχτής συνέλευσης, η οποία λειτουργεί αυτοοργανωμένα και αδιαμεσολάβητα, πέρα από κόμματα, ΜΜΕ και θεσμικούς παράγοντες.
Στα πλαίσια αυτά, οργανώσαμε από την πρώτη μέρα περιφρουρήσεις του χώρου από τις μπουλντόζες αποτρέποντας έτσι τη μετατροπή του σε εργοτάξιο. Σταδιακά, κατασκευάστηκε περίπτερο αντιπληροφόρησης και κιόσκι που στέγαζε τις βάρδιες, τις συνελεύσεις και τις εκδηλώσεις. Καλέσαμε πορείες και συγκεντρώσεις, οι οποίες παρά την αστυνομική τρομοκρατία έγιναν αφορμή να εκφραστεί η οργή εκατοντάδων ανθρώπων για τη λεηλασία των ελεύθερων χώρων και η διάθεση να αγωνιστούμε μαζί για την προάσπισή τους.
Δεν αρκεστήκαμε όμως σ’ αυτά. Πήραμε την υπόθεση του πάρκου στα χέρια μας, δίνοντας του και πάλι ζωή. Με δεδομένο ότι ο Δήμος που ευθύνεται για την καταστροφή του πάρκου δεν μπορεί να είναι ο θεματοφύλακας της λειτουργίας του, κάτοικοι και αλληλέγγυοι της ανοιχτής συνέλευσης δεν περιοριστήκαμε σε αιτήματα προς τις όποιες αρχές, αλλά αναλάβαμε οι ίδιοι δράση:
Φυτεύοντας δεκάδες νέα δέντρα, ανακαινίζοντας την παιδική χαρά, αναλαμβάνοντας οι ίδιοι τη φροντίδα και το πότισμα των δέντρων όπως και την καθαριότητα του χώρου (και εμποδίζοντας βέβαια την υποκριτική και προβοκατόρικη επίσκεψη συνεργείων του Δήμου δήθεν για πότισμα μετά τη διακοπή της παροχής νερού με ευθύνη του ίδιου του Δήμου και της ΕΥΔΑΠ).
Διοργανώνοντας πλήθος εκδηλώσεων, συναυλιών, προβολών, δραστηριοτήτων για παιδιά, θεατρικών παραστάσεων και συζητήσεων για θέματα περιβάλλοντος αλλά και ευρύτερου κοινωνικού χαρακτήρα. Σηματοδοτώντας την επιθυμία μας για έναν αυτοδιαχειριζόμενο ελεύθερο κοινωνικό χώρο, τόπο συνάντησης ανθρώπων χωρίς κοινωνικούς αποκλεισμούς, αρμονικής συνεύρεσης και συνλειτουργίας ντόπιων και μεταναστών. Έναν ανοιχτό χώρο όπου ακόμα και τα προβλήματα που εμφανίζονται, αποτέλεσμα της κοινωνικής και οικονομικής εξαθλίωσης, τα αντιμετωπίζουμε στα πλαίσια του κοινωνικού αγώνα και όχι, φυσικά, καλώντας την «προστασία» του Δήμου ή την επέμβαση της αστυνομίας.

Η λειτουργία της ανοιχτής συνέλευσης και οι δραστηριότητες στο πάρκο συνεχίζονται αδιάλειπτα τους τελευταίους δέκα σχεδόν μήνες, με πιο πρόσφατο το τριήμερο εκδηλώσεων στις 16-17-18 Οκτώβρη, δίνοντας το μήνυμα πως η απελευθέρωση των δημόσιων χώρων και της ίδιας μας της ζωής δεν είναι υπόθεση ειδικών, φορέων και κάθε είδους παραγόντων, αλλά της ίδιας της κοινωνίας. Και αυτές οι δραστηριότητες συνεχίστηκαν φυσικά και μετά την έκδοση ασφαλιστικών μέτρων κατά της οικοδόμησης πάρκινγκ τον περασμένο Μάρτη, με την επίγνωση από μέρους μας ότι αυτό που εμποδίζει μια νέα καταστροφή του πάρκου δεν είναι από μόνες τους οι όποιες δικαστικές αποφάσεις, αλλά η κοινωνική αντίσταση.

Στις 11 Νοέμβρη ‘09, εκδικάζεται στο διοικητικό πρωτοδικείο Αθηνών η αίτηση οριστικής ακύρωσης της άδειας κατασκευής του πάρκινγκ.
Εκεί, απέναντι στο εγχείρημα του αυτοδιαχειριζόμενου πάρκου θα βρεθεί για άλλη μια φορά ο Δήμος Αθηναίων και οι εργολάβοι, που επιμένουν στην τσιμεντοποίηση ενός από τα τελευταία αδόμητα σημεία που επιβίωσαν μέσα στη ζούγκλα των πολυκατοικιών της Κυψέλης εξαιτίας της αντίστασης που αναπτύχθηκε.
Απέναντι στο αυτοδιαχειριζόμενο πάρκο όμως βρίσκονται και μέλη κομματικών παρατάξεων, που αφού δεν κατάφεραν να εκπροσωπήσουν, να κομματικοποιήσουν και να χειραγωγήσουν τον αγώνα ώστε να τον υποκαταστήσουν οι ίδιοι σε ένα θεσμικό πεδίο, αποχώρησαν από αυτόν. Και αποχωρώντας διάλεξαν να προωθήσουν αυτό που σθεναρά αρνήθηκε η ανοιχτή συνέλευση, και κάθε αξιοπρεπής άνθρωπος: ΝΑ ΠΑΡΑΔΩΣΟΥΝ ΤΟ ΠΑΡΚΟ ΣΤΟΝ «ΟΜΕΡ ΠΡΙΟΝΗ»! Σήμερα, οι ίδιοι καλούν ουσιαστικά στην καταστολή του αυτοδιαχειριζόμενου πάρκου, και συνδράμουν σε αυτήν μέσω της διαρκούς συκοφάντησης των αγωνιστών της ανοιχτής συνέλευσης του πάρκου.

ΤΑ ΣΧΕΔΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ, ΤΩΝ ΕΡΓΟΛΑΒΩΝ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ
ΔΕ ΘΑ ΠΕΡΑΣΟΥΝ!


Ενάντια στη λογική της διαχείρισης του χώρου από το Δήμο,
δεν παραδίδουμε το πάρκο σ’αυτούς που το κατέστρεψαν!


ΤΟ ΑΥΤΟΔΙΑΧΕΙΡΙΖΟΜΕΝΟ ΠΑΡΚΟ ΘΑ ΝΙΚΗΣΕΙ!

Ανοιχτή συνέλευση του αυτοδιαχειριζόμενου πάρκου Κύπρου & Πατησίων
9/11/09

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου